OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Povezava na DoZdravnika za naročilo bolniške, receptov, napotnic ali pošiljanje sporočil in naročilo na pregled.

Aktualno

 

Z OŽIVLJANJEM Z UPORABO AVTOMATSKEGA DEFIBRILATORJA ali AED LAHKO REŠIŠ ŽIVLJENJE

Kako dolga je minuta?
Ko se nam kam mudi, je vedno zelo kratka … Ampak ko čakaš na pomoč, se nam zdi neskončna. V Sloveniji je vsak dan za približno 5 ljudi prekratka in zadnja. Toliko jih namreč dnevno umre zaradi srčnega zastoja. Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah, okvare možgan pa nastanejo že po nekaj minutah. Večina zastojev srca in posledičnih smrti se pripeti izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev. Prav zato je pravilno in hitro ukrepanje s strani laikov ključnega pomena.
AED ali avtomatski zunanji defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Z AED damo možnost vsakemu očividcu, da prične z postopki oživljanja že veliko preden prispe reševalna ekipa (povprečno potrebujemo 10-15 minut). Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ima prizadeti. Naprava AED je enostavna in povsem varna, ter jo ob sledenju navodilom lahko uporablja vsakdo. Aparat sam po sebi seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem..

Ker se v ZD Ajdovščina še kako zavedamo, kako pomembna je vsaka minuta ob nenadnem srčnem zastoju, smo se aktivno vključili v širjenje mreže dostopnosti avtomatskih defibrilatorjev- AED baza Slovenije. V ta namen smo na začetku leta na vhodu v prostore Nujne medicinske pomoči v ZD Ajdovščina namestili avtomatski defibrilator, ki je laikom dostopen 24 ur na dan. V tem tednu pa bomo tudi na Zdravstveno postajo v Vipavi namestili še en avtomatski defibrilator, ki bo prav tako dostopen 24 ur na dan.
Naš cilj in želja je ozavestiti širšo javnost o problematiki prve pomoči in povečati odzivnost očividcev v primerih nezgod in nenadnih obolenj. V sodelovanju z lokalnimi skupnostmi želimo ustvarjati pogoje za čim učinkovitejšo samopomoč občanov v kritičnih situacijah. V ta namen smo pripravili dve zloženki in sicer: o uporabi AED ter o temeljnih postopkih oživljanja. Zloženki sta dostopni v ZD Ajdovščina in ZP Vipava, kjer se nahajata AED-ja.
Na pobudo reševalke Nadje Premrl in s sodelovanjem Petra Kompare in Frideta Tratnika ter nekaterih laikov in zanesenjakov, je ekipa nujne medicinske pomoči posnela film o uporabi avtomatskega defibrilatorja. V njem je na enostaven način prikazano kako ukrepati, ko se človek zgrudi na tla, prikazana je pravilna uporaba avtomatskega defibrilatorja. Ker se laikom ob uporabi AED porajajo številna vprašanja in dileme, v filmu odgovarjamo na najbolj pogoste. Na koncu filma smo prikazali, kje v Zgornje Vipavski dolini so prisotni AED-ji in katere službe razpolagajo z njimi ter kakšna je njihova dostopnost. Film si bo mogoče ogledati na spletni strani našega Zdravstvenega doma.

Zavedajmo se: Z oživljanjem z uporabo AED lahko rešimo življenje!