OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Povezava na DoZdravnika za naročilo bolniške, receptov, napotnic ali pošiljanje sporočil in naročilo na pregled.

AED ali avtomatski zunanji defibrilator

 

AED ali avtomatski zunanji defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Naprava je enostavna in povsem varna, ter jo ob sledenju navodilom lahko uporablja vsakdo.
Sama uporaba defibrilatorja še ne rešuje življenja, je pa zelo koristen in priporočljiv dodatek k temeljnim postopkom oživljanja. Pri človeku, ki se je zgrudil na tla, najprej preverimo, če diha, in sicer tako, da k obrazu bolnika prislonimo uho in lice, da slišimo, čutimo, z očmi pa gledamo, če se prsni koš dviga. Če bolnik diha, ga damo v položaj za nezavestnega, če ne diha, takoj pokličemo pomoč na 112 in povemo:

  • kdo kliče,
  • kaj se je zgodilo,
  • kje se je zgodilo,
  • kdaj se je zgodilo,
  • koliko je poškodovanih,
  • kakšno pomoč potrebujemo.

Takoj ko smo ugotovili, da oboleli ne diha, in smo poklicali pomoč, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 masaž : 2 vpiha. Zelo priporočljiva je uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Če je le-ta na voljo v bližini, prosimo nekoga, da nam ga prinese. Pred začetkom si nataknemo rokavice za enkratno uporabo! Ko odpremo AED, nam  aparat takoj prične dajati govorna navodila, kaj je potrebno storiti.
Več pa si oglejte v našem filmu.

Lokacije AED v občini Ajdovščina in Vipava

PriponkaVelikost
PDF icon NP NMP 06 AED 01.pdf385.99 KB
PDF icon NP NMP 05 TPO 01.pdf362.94 KB