COVID-19 opozorilo

Če ste prehlajeni, vas boli žrelo, kašljate, imate povišano telesno temperaturo, OSTANITE DOMA in ne hodite v zdravstveni dom nenapovedano, temveč POKLIČITE v ambulanto svojega osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

Vstop v prostore zdravstvenega doma in zdravstvenih postaj je omejen. Dovoljen je le NAROČENIM pacientom.

V urgentnih primerih pokličite 112.

Namen ukrepov je omejiti nevarnost morebitne okužbe. Za vse morebitne nevšečnosti se vam opravičujemo in se vam zahvaljujemo za vaše razumevanje.

Teren, ki ga služba pokriva

Služba NMP Zdravstvenega doma Ajdovščina pokriva območje občin Ajdovščina in Vipava s površino 352 km2 in 24.500 prebivalci, gostota naseljenosti je 69 prebivalcev/km2 (SURS, 2014). Največji mesti sta Ajdovščina in Vipava, kjer živi približno polovico vseh prebivalcev.
Teren je reliefno precej razgiban, saj Vipavsko dolino s treh strani obdajajo hribovja: Trnovska planota, Nanoška planota, Hrušica in Vipavski griči. Najvišja točka je vrh Malega Golaka (1495m), najnižja pa rokav reke Vipave pod Batujami (60m). Severni, hriboviti del je  težje dostopen, še zlasti pozimi.
Posebnost in značilnost doline je tudi burja. To je hladen in sunkovit veter, ki se s planot spušča proti dolini. Povprečna hitrost burje je 80 km/h, pozimi pa lahko njeni sunki dosežejo tudi do 180 km/h. Velik vpliv ima burja še zlasti na promet.
Vipavska dolina ima tudi pomembno prometno vlogo, saj pelje skozi magistralna in hitra cesta.


Vipavska dolina