OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja 2011 v Ajdovščini

  • 30.10.2011
  • Zdravstveni dom Ajdovščina je v okviru službe za Splošno zdravstveno vzgojo v četrtek, 27. oktobra podaril svojim občankam in občanom popoldne z bogato ponudbo preverjanja svojega zdravstvenega stanja in strokovnimi nasveti za izboljšanje le-tega.

    Kot vemo so danes bolezni srca in ožilja največja grožnja našemu zdravju, zato si želimo čimprej odkriti naše tveganje, da nas tovrstne bolezni doletijo. Zahrbtna značilnost teh obolenj je, da zelo dolgo kljub prisotnosti ne povzročajo bolečin niti težav, zato se človek sploh ne zaveda, da je njegovo zdravje ogroženo. S preprostimi meritvami pa zelo hitro lahko ocenimo stanje in ogroženost posameznika in z upoštevanjem preprostih nasvetov se stanje lahko izboljša ali vsaj vzdržuje.


    DAN ZDRAVJA AJDOVŠČINA

    Četrtkovo srečanje je potekalo v organizaciji Službe zdravstvene vzgoje. Diplomirane medicinske sestre Tamara Kofol, Alenka Naglost in Damjana Marc so na prireditvi občanom opravile analizo (sestavo) telesne mase in svetovale glede potrebnih sprememb v prehranjevanju in gibanju. Zdravnica Martina Terbižan Rupnik, specialistka družinske medicine in Andreja Kandus, dipl.m.s. iz referenčne ambulante v ZD Ajdovščina sta izvajali preverjanje vrednosti holesterola v krvi, razlago rezultatov in svetovanje. V sodelovanju z Društvom ZA SRCE severno Primorske smo jim ponudili merjenje krvnega tlaka in snemanje EKG. V sodelovanju z organizacijo SVIT pa posvetovalno stojnico o programu za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj raka na danki in debelem črevesu.
    Obiskalo nas je preko 100 ljudi. Poleg meritev smo jim ob strokovnih posvetih in prisrčnemu klepetu postregli z odličnim napitkom iz suhih sliv ajdovskega Fructala in zdravo toplo obaro ter palačinkami, ki jih je za nas pripravila ekipa AMC.


    DAN ZDRAVJA AJDOVŠČINA, merjenje holesterola


    DAN ZDRAVJA AJDOVŠČINA, Svitova stojnica


    DAN ZDRAVJA AJDOVŠČINA, merjenje krvnega pritiska in EKG

    Med svetovanjem so v predavalnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina potekala predavanja na temo nordijske hoje, makrobiotike in zdravega črevesa.

    Nordijsko hojo je predstavila INWA Inštruktorica ga. Alenka Naglost. Poslušalcem je razložila prednosti, koristi in samo tehniko te oblike telesne aktivnosti, kjer pri običajni hoji aktivno uporabljamo tudi par posebej oblikovanih palic za nordijsko hojo.
    S pravilno tehniko uporabe palic omogočimo intenzivnejšo hojo, s čimer povečamo delo mišic zgornjega dela telesa. Obenem pa so v to vključene tudi ostale mišice telesa.
    Alenka je poudarila, da je nordijska hoja varna, naravna, dinamična in učinkovita telesna aktivnost primerna za vsakogar. Celotno telo krepi na holističen, simetričen in uravnotežen način.
    Splošni cilj nordijske hoje je dobro telesno in duševno počutje posameznika. Poslušalce je povabila k udeležbi tečaja, ki bo pričel v Ajdovščini v sredo, 9. novembra 2011. (info: Služba splošne zdravstvene vzgoje, 05 36 93 123, 051 415 731).

    Sledilo je predavanje ga. Ice Krebar o makrobiotiki. Ica je kot iskra, ki zaneti ogenj radovednosti in navdušenja. Makrobiotiko je poslušalcem približala na preprost način, kot filozofijo zdravega življenja v skladu z zakoni narave.
    Spomnila nas je na babice in stare dobre čase in v današnjem času modernih diet opozorila, da makrobiotična prehrana ni nikakršna dieta, ampak služi kot preventivna zaščita zdravja in tudi kot zdravilo oziroma podpora pri zdravljenju različnih bolezni. Že na tisoče ljudem je omogočila podaljšati svoje življenje, ko so si pozdravili različne hude bolezni, kot so debelost, bolezni srca in ožilja, rak, diabetes in mnoge druge.


    DAN ZDRAVJA AJDOVŠČINA, poslušalci predavanj

    V zadnjih večernih urah smo prisotni prisluhnili še predavatelju G. Roku Černelču, kolono hidroterapevtu, terapevtskemu maserju, svetovalcu za zdravo življenje in prehrano. V svojem predavanju nas je spomnil na pomen čistega in zdravega črevesja, ki velja za preveč zapostavljen a zelo vitalen in pomemben organ. Zanimivo je, da o njem neradi govorimo, vendar mu po pomembnosti lahko pravimo tudi drugi možgani. Rok nas je spodbudil k brisanju tabujev in nas spodbudil k skrbi za naše črevesje, saj je le-to odlična preventiva.

    Rok pravi, da imamo ljudje pri sebi veliko rezerve , pri našem načinu življenja in razmišljanja.
    Žal velikokrat ta rezerva terja od nas težave, nezadovoljstvo, bolezen in nezmožnost uživanja kvalitete življenja.
    Ob tej misli se sprašujemo – mar ni to pravzaprav preprost smisel našega bivanja?

    Naslednji dan načrtujmo z mislijo na to, z mislijo nase in na svoje srce in od srca srcu bo potovala iskra, ki zaneti ogenj…

    Tamara Kofol