OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja 2012 v Vipavi

  • 20.06.2012
  • Občina Vipava in Zdravstveni dom Ajdovščina sta ponovno združila moči in organizirala Dan zdravja za občanke in občane občine Vipava. Izvedli smo ga v četrtek, 14. junija, ko je po dolgem času posijalo sonce in vidno razveselilo vse prisotne. Vzdušje na prireditvi je bilo pozitivno, umirjeno, polno lepih misli in nasmejanih obrazov.

    V dopoldanskem delu programa smo izvajalci pripravili program za otroke. Obiskalo nas je okrog 170 otrok iz otroškega vrtca Vipava, Osnovne šole Vipava in Ciriusa. Ponudili smo jim pester program.

    Medicinska sestra in reševalec iz Zdravstvenega doma Ajdovščina – službe nujne medicinske pomoči sta pripravila prikaz pomoči ponesrečenemu kolesarju, osnove prve pomoči, pripomočke za nudenje prve pomoči. Zelo zanimiv je bil tudi ogled reševalnega vozila.


    Slika1: Ogled reševalnega vozila

    Medicinski sestri iz službe splošne zdravstvene vzgoje sva pripravili stojnico Zdravi pod soncem. Otroci so lahko reševali delovne liste, prisluhnili predavanju o zdravem izpostavljanju soncu in si prislužili nagrade –kremice za sončenje, ki sta jih prispevali firmi La Roche–Posay ter Eucerin. Založili smo jih tudi s poučnim gradivom.


    Slika 2: Predavanje Zdravi pod soncem

    Gostili smo SVIT-ove svetovalke, študentke medicine, ki so otrokom ob nazorni predstavitvi s slikanicami, letaki, modeli človeškega telesa in gigantskim modelom debelega črevesa ponazorile pomen skrbi za zdravo črevo ter možna obolenja.


    Slika 3: SVIT-ov kotiček

    Svojo stojnico z naslovom ČISTE ROKE je na ogled postavila tudi predstavnica podjetja IRIS d.o.o. Na njej je bil aparat, ki nam je nudil poseben pogled na naše roke. S pomočjo tehnologije smo lahko opazovali, kako uspešno in natančno smo si pred ogledom razkužili roke. Obiskovalci stojnice so bili obdarjeni z razkužilom in obilico koristnih informacij.


    Slika 4: Razkuževanje rok

    Topel junijski popoldan smo podarili odraslim občanom Vipavske občine. Obiskalo nas je preko 100 oseb, več žensk kot moških.
    Poleg že omenjenih stojnic, ki so popestrile Vipavo že v dopoldanskem času je udeležence najbolj pritegnilo preverjanje lastnega zdravstvenega stanja. Izmerili so si lahko krvni tlak, krvni sladkor, holesterol in preverili sestavo telesne mase.
    Meritve smo izvajali strokovni delavci iz ZD Ajdovščina in Zdravstvene postaje Vipava.


    Slika 5: Strokovni delavci iz ZD Ajdovščina in Zdravstvene postaje Vipava.

    Največ oseb si je preverilo stanje krvnega sladkorja. Od skupno 97 oseb je meritev opravilo 67 žensk in 30 moških. Rezultati merjenja krvnega sladkorja so v primerjavi z ostalimi meritvami najboljši in dobri. Povišane vrednosti smo izmerili le štirim osebam.

    Drugačno sliko nam je ponudilo merjenje holesterola, kjer smo od skupno 89 oseb (27 moških, 62 žensk) izmerili povišane vrednosti holesterola pri 45% od vseh opravljenih meritev.


    Slika 6: Merjenje holesterola

    Krvni tlak si je izmerilo 79 oseb, od tega 27 moških in 52 žensk. Zanimiva je primerjava rezultatov med spoloma. Povišan krvni tlak je imelo 23% žensk in kar 52% moških.
    Pri tehtanju smo si zabeležili indeks telesne mase udeležencev. Indeks telesne mase (ITM) nam pove, kakšno je razmerje med višino in težo, izračunano po formuli: teža (kg)/ višina (m2). Povišano vrednost (nad 25) je imelo 56% moških in 62% žensk.

    Popoldan smo v prostorih kulturnega doma popestrili s predavanjem medicinske sestre Nadje Premrl na temo HITRI UKREPI ZA SAMOPOMOČ in s predavanjem Jožice Trošt Krušec, zastopnice pacientovih pravic na temo PRAVICE PACIENTOV, POSTOPKI ZA OBRAVNAVO KRŠITEV PACIENTOVIH PRAVIC IN PRISTOJNOSTI ZASTOPNIKA PACIENTOVIH PRAVIC PO ZAKONU O PACIENTOVIH PRAVICAH.

    Dan zdravja v Vipavi je bil uspešen. Primeren za razmislek in dobre zdrave odločitve. Tako kot vsak drugi. Vsako jutro nam ponudi novo možnost za nov začetek, nove načrte. Vsak večer novo možnost za samooceno. Le mi sami lahko poskrbimo, da bo dobra. Taka nam bo dvignila samozavest in omogočila dobro počutje.

    Poročilo je pripravila
    Tamara Kofol