OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Učenci 4. razreda Osnovne šole Šturje in podružnice Budanje so obiskali Zdravstveni dom Ajdovščina

  • 30.01.2012
  • 25.1.2012 so nas v Zdravstvenem domu Ajdovščina obiskali učenci in učiteljice 4. razreda Osnovne šole Šturje in  podružnice Budanje. V programih Zobozdravstvene vzgoje in preventive je šolam ponujen tudi obisk zdravstvenega doma in spoznavanje procesov dela iz področja zobozdravstva.

    Ob prihodu v Zdravstveni dom Ajdovščina je naše goste pozdravila pomočnica direktorice za zdravstveno nego Irena Vidmar. Razdelili smo se v dve manjši skupini in vsaka skupina je poslušala predavanje Damjane Marc medicinske sestre za zobozdravstveno vzgojo in preventivo. Učenci so spoznali naloge, vrste, imena in zgradbo zob, bolezni zob, bolezni obzobnih tkiv in ortodontske anomalije, pripomočke za ustno higieno, pravilno ustno higieno, zdravo prehrano, pomen rednih pregledov pri zobozdravniku in prvo pomoč pri poškodbah zob.

    Vsi učenci so obiskali tudi dve zobozdravstveni ordinaciji, kjer so veliko spraševali zobozdravnici Tatjano Hoenigman in Silvano Bizjak Colja ter brez strahu spoznavali proces dela. V zobni tehniki sta Stane Tratnik  in Danica Štor učence seznanila z natančnim delom pri izdelavi protetičnih pripomočkov, ortodontskih aparatov, ščitnikov za zobe in z materiali, ki jih zobotehniki uporabljajo pri delu. Zelo so se zabavali na obisku rentgena, kjer jim je naš sodelavec radiološki inženir Peter Kompara z obilo humorja predstavil rtg aparate in potek njegovega dela.

    Vsi ki smo organizirali in izvedli naravoslovni dan, smo svoj delovni dan zaključili z lepim občutkom, da smo otrokom približali naše delo in jih veliko naučili.


    Slika 1. Predavanje v ZV učilnici                     Slika 2: Obisk v zobni ambulanti

    Slika 3: Zanimivosti v zobotehniki               Slika 4: Posebnosti na rentgenu

    Slika 5: Obisk učencev 4. razreda Osnovne šole Šturje in podružnice Budanje v Zdravstvenem domu Ajdovščina