OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja v Vipavi

  • 21.06.2013
  • Občina Vipava in Zdravstveni dom Ajdovščina sta v četrtek, 12. Junija 2013 ponovno organizirala Dan zdravja za občanke in občane občine Vipava.

    V dopoldanskem delu programa smo izvajalci pripravili program za otroke.

    Strokovni delavci Zdravstvenega doma Ajdovščina – službe nujne medicinske pomoči smo jim predstavili osnove prve pomoči, pravila klica na pomoč,  pripomočke za nudenje prve pomoči in ogled reševalnega vozila.

    Medicinski sestri iz službe splošne zdravstvene vzgoje sva pripravili vaje za dobro držo.

    Popoldan smo namenili odraslim občanom Vipavske občine. Obiskalo nas je 121 oseb, 84 žensk in 37  moških.

    Udeležence so si lahko izmerili krvni tlak, krvni sladkor, holesterol in preverili sestavo telesne mase.

    Meritve smo izvajali strokovni delavci iz ZD Ajdovščina in Zdravstvene postaje Vipava.

    Največ oseb si je preverilo stanje krvnega sladkorja. Od skupno 121 oseb je meritev opravilo 84 žensk in 37 moških. Povišane vrednosti smo izmerili 6% žensk in 16% moških.

    Drugačno sliko nam je ponudilo merjenje holesterola. Izmerili smo ga  117 osebam. Od 37 moških je imelo povišan holesterol kar 58% oseb, od 80 žensk pa 24%.

    Krvni tlak si je izmerilo 100 oseb, od tega 27 moških in 73 žensk. Približno 30% udeležencev je imelo povišane vrednosti.

    Popoldan nam je popestrila predstavitev naravne kozmetike, ki nastaja v bližnjem Lokavcu, v Vili Lavanda izpod rok Sebastijana in Urške Šušteršič. Milo in ostali izdelki so narejeni na bazi zelišč ter kakovostnih maščob, v njih so ohranjene tudi vse biološke sestavine od vitaminov naprej, ki prav zato zdravilno učinkujejo na kožo.

    Prireditev smo zaključili v prijetnem objemu vipavskega parka. V skupini 30 oseb smo izvajali tibetanske vaje pomlajevanja, ki nam vračajo vitalnost in življenjsko energijo. Ambasadorka zdravja Maja Weber nam je s svojo karizmo predstavila in dokazala, da te vaje lahko pomagajo vsakomur, če jih izvajamo redno, pa se bomo počutil veliko mlajše in zdrave in bomo taki tudi videti.

    Ob takih trditvah se lahko vprašamo le…«Zakaj pa ne?« in si namenimo svojih nekaj jutranjih minut za brezplačno zdravilo mnogih težav.