OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani in zobozdravstvena vzgoja v občini Ajdovščina in Vipava

  • 21.06.2013
  • V Sloveniji letos praznujemo 30. obletnico akcije »Tekmovanje za čiste zobe«, ki se je pred leti preimenovala v »Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani«. Ob tej priložnosti želimo predstaviti, kako v Zdravstvenem domu Ajdovščina organiziramo in vodimo to tekmovanje za področje Občine Ajdovščina in Občine Vipava. Prvo tekmovanje za čiste zobe je v šolskem letu 1986/87 organiziral in vodil višji dentist Dušan Marc. Njegovo delo je od leta 1991 nadaljevala višja medicinska sestra Silva Vidmar in leta 2007 je ob njeni upokojitvi zelo dobro izdelan proces dela prevzela diplomirana medicinska sestra Damjana Marc. V akciji sodelujejo učenci vseh šestih osnovnih šol: OŠ Danila Lokarja Ajdovščina s podružnico Lokavec in oddelkom s prilagojenim  programom, OŠ  Šturje s podružnico Budanje, OŠ Draga Bajca Vipava s podružnicami Vrhpolje, Podnanos in Goče, OŠ Col s podružnico Podkraj, OŠ Otlica, OŠ Dobravlje s podružnicami Šmarje, Vrtovin, Skrilje, Črniče in Vipavski križ. Tekmujejo tudi otroci iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava.

    Za uspešno izvedeno tekmovanje so vse aktivnosti zobozdravstvene vzgoje in preventive skrbno načrtovane in organizirane. Obiske učencev v razredu izvajamo mesečno in pri tem kontroliramo higieno ustne votline s pomočjo testnih tablet, želiramo s fluoridnim gelom ter sprotno evidentiramo dosežene rezultate po dogovorjeni shemi. Ob Tekmovanju za čiste zobe skozi celo šolsko leto otroke učimo pravilne tehnike ustne higiene in zdrave prehrane individualno, v obliki predavanj in drugih skupinskih metod. Predavanja prilagodimo vsaki starostni skupini. Sodelujemo na šolskih naravoslovnih dnevih, kjer učencem s pomočjo kreativnih tehnik, še natančneje predstavimo pomen pravilne in redne ustne higiene, zdrave prehrane, rednih obiskov pri zobozdravniku,.. Obiskujemo tudi predšolske otroke. Ker je ustna higiena predvsem mlajših otrok odvisna od podpore staršev, se z njimi prvič srečamo že v šoli za starše. Sodelovanje nadaljujemo na roditeljskih sestankih v vrtcu, zatem na osnovni šoli s starši prvošolcev in po potrebi tudi s starši učencev tistih razredov, ki slabše sodelujejo. Na srečanjih staršem natančneje predstavimo zobozdravstveno vzgojo in preventivo ter jih dodatno poučimo o pomenu pravilne in redne ustne higiene, o zdravi prehrani in pomenu rednih pregledov otrok pri zobozdravniku. V kabinetu za ustno higieno redno izvajamo individualna poučevanja tistih otrok, ki jih napotijo zobozdravniki. Na individualnih obravnavah sodelujejo tudi otrokovi starši. Namen teh obiskov je intenzivno poučevanje otroka o pravilni ustni higieni in pomenu zdrave prehrane za ustno zdravje.

    Ob zaključku tekmovanja za najbolj prizadevne učence v spremstvu njihovih učiteljev organiziramo poučen izlet ali prireditev. Najboljši učenci dobijo priznanja in posebne nagrade s strani Stomatološke sekcije. Simbolično nagrado prejmejo tudi vsi učenci, ki so imeli ob vsaki nenapovedani kontroli čiste zobe. Vse zaključne prireditve in izlete organiziramo v okviru Zdravstvenega doma Ajdovščina ob sodelovanju občin Ajdovščina in Vipava ter številnih sponzorjev.

    Letošnji zaključek tekmovanja bo še posebno slovesen in bo potekal 29. Maja 2013 ob 18.00 uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Za najboljše učence, njihove starše, učitelje in zmagovalne razrede bodo nastopali učenci OŠ Danila Lokarja pod mentorstvom g. Petra Avbarja. V avli dvorane bo potekala razstava izdelkov učencev OŠ Danila Lokarja pod mentorstvom Anuše Nešković, predstavitev projekta Sončno OŠ Col ter manjša pogostitev.

    Pri izvajanju tekmovanja v okviru službe zobozdravstvene vzgoje in preventive nam daje veliko podporo vodstvo Zdravstvenega doma Ajdovščina ob odličnem sodelovanju vseh šolskih zobozdravnikov, regijske pedontologinje, strokovnih sodelavcev osnovnih šol in vrtcev, učiteljev in vzgojiteljev. Brez njihove pomoči tekmovanje ne bi bilo tako uspešno. Priznanje tudi medicinskim sestram, ki izvajajo aktivnosti z velikim optimizmom in  prispevajo k oralnemu zdravju otrok.

    Želimo si, da bi Tekmovanje za zdrave ob zdravi prehrani postalo kar se da odmevno in prepoznavno, ker pripomore k izboljšanju zdravja zob. Posebno se zahvaljujemo gospe Tatjani Leskošek Denišlič, ustanoviteljici in gonilni sili vseslovenske akcije.                     

    Mlinotestu d.d. in Fructalu d.d. se zahvaljujemo za večletno sodelovanje. Hvala tudi vsem drugim sponzorjem.

    Naš skupni cilj je, da bi nasmeh vaših - naših otrok bil zdrav in srečen.