OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja v Ajdovščini

  • 22.10.2014
  • V četrtek, 15. oktobra 2014 smo v avli osnovne šole Šturje organizirali »Dan zdravja«.
     

     

    Tokrat smo osrednjo pozornost namenili oralnemu zdravju. Sodelavci iz zobozdravstva so opozorili na pomen ustnega zdravja za splošno zdravje. Ustne in zobne bolezni so vzorčno in posledično povezane z najpogostejšimi boleznimi, ki bremenijo današnjo civilizacijo.

    Obenem so nam prestavili delo v zobozdravstvu s predstavitvijo služb:

    • predstavitev zobozdravstvene vzgoje in preventive ter ustnega higienika

    ·         predstavitev otroškega in mladinskega zobozdravstva

    ·         predstavitev ortodontije

    ·         rentgen v zobozdravstvu

    ·         predstavitev zobozdravstva za odrasle

    ·         prestavitev zobne tehnike

    Na skrb za oralno zdravje sta opozorili s svetovanjem in predstavitvijo programa za ustno higieno tudi podjetji Flegis in Gordo.
     

      
     

    V avli smo predvajali film o uporabi avtomatskega defibrilatorja »KO GRE ZA ŽIVLJENJE, ŠTEJE VSAKA MINUTA«. Film je avtorsko delo sodelavcev iz Zdravstvenega doma. Zelo nazorno nam predstavi kako in kdaj lahko uporabimo defibrilatorje, ki se nahajajo na šestih javnih mestih na območju občine Ajdovščina in Vipava (v športnem centru Police, v Mercator centru Ajdovščina, na vhodu Osnovne šole Otlica in Vibeksa Predmeja, na vhodu ZD Ajdovščina in vhodu v zdravstveno postajo Vipava).
     

     

     

     

    Prireditev je obiskalo 124 oseb. Obiskovalce smo stehtali z analizatorjem telesne mase Tanita in ugotovili, da je imelo kar 58% moških in 51% žensk prekomerno telesno težo. Pri meritvi krvnega tlaka smo ugotovili povišane vrednosti pri 30% moških in 22% žensk, holesterol je imelo nad zaželjeno vrednostjo 29% oseb. Najboljši rezultati so bili pri meritvi krvnega sladkorja. Povišane vrednosti smo izmerili le pri 5% obiskovalcev. Obiskovalci so lahko opravili orientacijsko snemanje EKG. Preiskavo je izvajalo Društvo za srce Nova Gorica.

    Glede svojih rezultatov so se udeleženci osebno posvetovali z zdravnico, ki je zaključila prireditev z mislijo, da so nas obiskali precej zdravi ljudje.

    To nas veseli, zavedamo pa se, da so izven šole ostali tisti, ki naše nasvete najbolj potrebujejo, zato že načrtujemo nove prireditve in vabimo vse, da nas obiščejo.