OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja v Vipavi

  • 27.06.2014
  • Zdravstveni dom Ajdovščina je v sodelovanju z občino Vipava v četrtek, 12. Junija 2014 ponovno organiziral »Dan zdravja« za občanke in občane občine Vipava.

    V dopoldanskem delu programa smo izvajalci pripravili program za otroke. Tokrat smo osrednjo pozornost namenili oralnemu zdravju in zato gostili sodelavke iz zobozdravstvenih služb. Obiskovalcem smo predstavili zobozdravstveno vzgojno delo, delo v zobni ambulanti, ortodontski ambulanti in materiale, ki se uporabljajo pri delu v zobni tehniki. 


    V dvorani Kulturnega doma smo otrokom premierno predvajali film o uporabi avtomatskega defibrilatorja »KO GRE ZA ŽIVLJENJE, ŠTEJE VSAKA MINUTA«. Film je avtorsko delo sodelavcev iz Zdravstvenega doma. Zelo nazorno nam predstavi kako in kdaj lahko uporabimo defibrilatorje, ki se nahajajo na šestih mestih v območju občine Ajdovščina in Vipava ( na vhodu v stavbo B Zdravstvenega doma Ajdovščina,  v športnem centru Police, v Mercator centru Ajdovščina, pri ekipi Rdečega križa Vipava, na vhodu Osnovne šole Otlica in Vibeksa Predmeja). Sedmi avtomatski defibrilator, ki je javno dostopen vsem, je bil prav na dan prireditve nameščen pred Zdravstveno postajo Vipava.

     

    Popoldanski del prireditve smo namenili zdravju odraslih. Obiskovalce smo stehtali z analizatorjem telesne mase Tanita in ugotovili, da je imelo kar 58% oseb prekomerno telesno težo, od tega 19% ITM (indeks telesne mase = razmerje med telesno višino in telesno težo) nad 30. ITM nad 30 pomeni, da ima oseba  telesno težo, ki resno ogroža njeno zdravje.

    Pri meritvi krvnega tlaka smo ugotovili povišane vrednosti pri 33% oseb, holesterol je imelo nad zaželjeno vrednostjo 26% oseb. Najboljši rezultati so bili pri meritvi krvnega sladkorja. Povišane vrednosti smo izmerili le pri 5% obiskovalcev. Obiskovalci so se lahko glede svojih rezultatov osebno posvetovali z zdravnico.

    Tudi odrasle smo opozorili na skrb za oralno zdravje s svetovanjem in predstavitvijo programa za ustno higieno podjetja Flegis.

    Popoldanske ure smo popestrili s predvajanjem filma »KO GRE ZA ŽIVLJENJE, ŠTEJE VSAKA MINUTA«