OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Kaj storiti v primeru suma na okužbo z virusom ebola (EVB)?

  • 22.10.2014
  • Ebola  je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus.

    Znaki okužbe z Ebola virusom

    Če pride do okužbe, so prvi znaki bolečine v mišicah, slabost, glavobol in vneto žrelo, pozneje še bruhanje, driska, izpuščaj ter okvara jeter in ledvic.
     

    Kako se virus prenaša?

    Virus Ebola se prenaša s človeka na človeka prek neposrednega stika s telesnimi tekočinami, kot so kri, urin, znoj, semenska tekočina, materino mleko ali posredno preko stikov s predmeti okuženimi z izločki bolnika. Do okužbe pri človeku lahko pride tudi po stiku z divjimi živalmi (netopirji, primati).

    Inkubacijska doba je običajno 8–10 dni (giblje se od 2–21 dni).

    Kako bolezen zdravimo? 

    Specifičnega zdravila in cepiva ni, zdravljenje je simptomatsko.

    Kako ravnamo, če sumino, da smo se okužili z virusom Ebola?

    Pri obravnavi bolnika s sumom na EVB upoštevamo postopke in ukrepe za preprečevanje širjenja okužb v zdravstvenih ustanovah.

    Če sumite, da ste se okužili z virusom Ebole in imate znake bolezni, pokličite v ambulanto izbranega zdravnika ali v dežurno službo, zdravnik in reševalci  z ustrezno zaščitno obleko, bodo prišli do vas. Ne hodite okrog, ker se s tem nevarnost širjenja okužbe veča.

    Potnikom, ki se vrnejo v domovino iz prizadetih držav, svetujemo naj:

    • bodo ob vrnitvi domov še 21 dni pozorni na morebitni pojav bolezenskih znakov,
    • v primeru, da so bili na potovanju v neposrednem stiku s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami živih ali mrtvih okuženih oseb ali živali, vključno z nezaščitenimi spolnimi odnosi z bolnikom (tudi če je že okreval), čim prej za nasvet povprašajo svojega zdravnika in ga seznanijo, da so bili na območju, kjer poteka izbruh EVB,
    • v primeru pojava bolezenskih znakov pokličejo zdravnika, ki bo ukrepal v skladu z Navodili za obravnavo bolnikov s sumom na EVB.