OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Pričenja se Evropski teden testiranja na okužbo s HIV

  • 24.11.2014
  • Od 21. do 28. novembra že drugič poteka Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV, ki se mu pridružuje tudi Zdravstveni dom Ajdovščina. Namen tega tedna je združiti Evropejce pri osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja. Geslo tedna testiranja je bilo"Govori o HIV-u. Testiraj se!".

    AIDS, ki ga z leti povzroči okužba s HIV, v razvitem svetu ni smrtna bolezen, če je okužba pravočasno prepoznana in zgodaj zdravljena.

    V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo testiranih na okužbo s HIV. Tudi zato se mnoge okužbe odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje. Za zagotovitev zgodnejšega zdravljenja je pomembno, da se poveča obseg testiranj pri tistih skupinah prebivalstva, ki imajo večjo možnost za okužbo s HIV.

    Najbolj priporočljiv način testiranja je zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, ki je za pacienta brezplačno, za zdravnika pa ne predstavlja dodatnega finančnega bremena. Testirati se je sicer mogoče na več mestih po vsej Sloveniji, na voljo je tudi anonimno testiranje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani.

    Skladno s strokovnimi smernicami se testiranje na okužbo s  HIV priporoča:

    -          vsem odraslim, mladostnikom in otrokom, ki imajo znake in bolezenske težave ali bolezenska stanja, ki bi lahko kazali na okužbo s HIV ali aids. Poleg bolezni, ki so značilne za aids (npr. tuberkuloza, Pneumocistis carinii pljučnica, B-celični limfom, kandidoza požiralnika itd.), je testiranje priporočljivo tudi pri drugih boleznih, ki so lahko (ne pa nujno) povezane z imunsko pomanjkljivostjo (npr. pasovec, oralna kandidoza, sindrom infekcijske mononukleoze, nejasna trombocitopenija, povečane periferne bezgavke, serozni meningitis, periferna nevropatija, huda diseboreja pri odrasli osebi, analni karcinom itd.),

    -          pacientom z znaki in bolezenskimi težavami spolno prenosljivih okužb,

    -          moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi,

    -          injicirajočim uživalcem drog,

    -          osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo, in njihovim strankam,

    -          partnerjem oseb, pri katerih je bila prepoznana okužba s HIV,

    -          vsem, ki menijo, da so se izpostavili tveganju okužbe s HIV, če za testiranje zaprosijo.

     

    S pravočasnim testiranjem in pravočasnim zdravljenjem lahko ljudje z nedavno pridobljeno okužbo pričakujejo skoraj enako dolgo življenje kot tisti, ki niso okuženi. Več o okužbi s HIV in testiranju na HIV si lahko preberete na spletni strani www.stop-aids.si.