OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja v Ajdovščini dne 13.10.2015

  • 21.10.2015
  • V mesecu oktobru obeležujemo več dni, ki so povezani z našim zdravjem. 15. oktober je »Svetovni dan hoje«, 16. oktober »Svetovni dan hrane« in »Evropski dan oživljanja«.

    Na prireditvi Dan zdravja smo se posvetili vsem trem temam. Z namenom obeležitve Svetovnega dne hoje smo pripravili za udeležence Test hoje na 2km. Pri izvedbi nam je vreme precej ponagajalo, vendar se ga je kljub temu udeležilo 17 oseb.

    Svetovni dan hrane je v letošnjem letu potekal pod geslom Socialno varstvo in kmetijstvo: prekinitev kroga revščine na podeželju.

    Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ugotavlja, da je na svetu okoli 800 milijonov kronično lačnih ljudi, več kot milijarda pa ekstremno revnih. Pri izkoreninjenju lakote in ekstremne revščine se je treba po mnenju ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nujno osredotočiti na podeželje, kjer živi tri četrtine ekstremno revnega prebivalstva in kmetijstvo, še posebej na družinske kmetije, male pridelovalce in delavce na podeželju.

    Na prireditvi se je predstavil Učni center Brje, za katerega je Občina Ajdovščina, preko LAS-a, uspela pridobiti kar 200.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev, kar je dobra polovica celotne vrednosti projekta, vključno s tehnološko in drugo opremo. Prav tehnološka oprema je najdragocenejša pridobitev novega sadjarskega centra. Sestavljena je iz več linij za tradicionalno predelavo sadja. Sadjarji bodo na Brjah lahko iz svojega pridelka stisnili sok, skuhali marmelado, ali pa bodo plodove posušili. Predelovalnica je v spodnjih prostorih prenovljenega objekta, pot do nje vodi skozi prodajno-razstavni prostor, hodnik pa je urejen kot galerijski prostor. V zgornjem nadstropju prenovljenega šolskega poslopja so učilnica in prostori za potrebe delovanje krajevne skupnosti. Prenovljena je tudi okolica stavbe, na novo je urejen dovoz na dvorišče, kjer je manjše parkirišče. Učni center Brje pridobiva tudi močan turistični zagon, ki ga v naših krajih poganja prav tradicionalna ponudba domačega podeželja, v povezavi s kulturno dediščino.

    Tretja obeležitev je bila posvečena "Evropskemu dnevu oživljanja" oz. "European Restart a Heart Day", ki poteka pod sloganom "Vaše roke lahko rešijo več življenj". Nenaden srčni zastoj je namreč eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah – tudi v Sloveniji vsako leto srčni zastoj doživi okoli 1.600 ljudi. V sklopu prireditve je potekala delavnica, namenjena ozaveščanju o pomenu oživljanja ter širjenju znanja temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskih zunanjih defibrilatorjev (AED). To vodi k večjemu preživetju ljudi, ki doživijo srčni zastoj zunaj bolnišnice ter izboljšuje kakovost življenja preživelih.

    Prireditev smo namenili predvsem zdravju odraslih. 39 obiskovalcev smo stehtali z analizatorjem telesne mase Tanita. 8 oseb je imelo normalno telesno težo, od tega dva moška in 6 žensk, ostali so imeli povprečni indeks telesne mase (ITM - razmerje med telesno višino in telesno težo) 28,5. Pri 8 osebah je bil ITM nad 30. ITM nad 30 pomeni, da ima oseba  telesno težo, ki resno ogroža njeno zdravje.

    Pri meritvi krvnega tlaka smo ugotovili povišane vrednosti pri kar 75% moških in 27% žensk. Holesterol je imelo nad zaželjeno vrednostjo 33% moških in 46% žensk. Najboljši rezultati so bili kot običajno pri meritvi krvnega sladkorja. Povišane vrednosti smo izmerili pri dveh osebah. Meritve smo izvajale kolegice Patricija Stopar, Ivanka Vrtovec , Barbara Ušaj Suljkić, Jana Trošt, Alenka Naglost in Tamara Kofol, pomagali sta nam dijakinji srednje zdravstvene šole Karin Mermolja in Urška Premrl.  Obiskovalcem je  glede svojih rezultatov osebno svetovala zdravnica Tamara A. Tovornik. EKG meritev nam je omogočilo Društvo za srce. Peter Kompara je izvajal delavnico  o temeljnih postopkih oživljanja, Aleš Ploj in Ana Fabčič sta izvedla testiranje Test hoje na 2km.