OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Vaja Podnanos 2015

  • 26.05.2015
  • V Sloveniji se vsako leto zgodi vsaj ena množična nesreča. Da bi bilo reševanje ponesrečencev čim uspešnejše, je v prvi vrsti nujno potrebna dobra organizacija in komunikacija. 

    Posebnost delovanja zdravstvenih služb ob množičnih nesrečah je, da mora vsak sodelujoč v celotni verigi reševanja sprejemati težke in pomembne odločitve, zlasti v razmerah, ki so povsem drugačne od vsakodnevnih. Organizacija dela, prerazporeditev osebja, prostorov in opreme postanejo enako pomembni elementi kot samo strokovno ukrepanje. Prave odločitve vseh sodelujočih od mesta množične nesreče do končne oskrbe v bolnišnicah določajo število preživelih ter zmanjšujejo obolevnost in invalidnost kot posledico množične nesreče.

    Zato je prav, da smo na te primere ustrezno in dobro pripravljeni.

    S tem namenom je v nedeljo, 17. maja 2015, na odseku hitre ceste med Vipavo in Razdrtim potekala praktična vaja sil za zaščito in reševanje z okrog 100 udeleženci. Vaja je bila namenjena preverjanju pripravljenosti za ukrepanje ob množični nesreči v predoru Podnanos.

    Predpostavka vaje je bila, da se je na hitri cesti Vipava–Razdrto v predoru Podnanos v smeri proti Razdrtemu nepredvideno ustavilo tovorno vozilo. Nekaj trenutkov pozneje se je zaradi prevelike hitrosti in neupoštevanja signalizacije pred predorom zgodila prometna nesreča z naletom treh osebnih vozil. Po prvih informacijah so vsa štiri vozila obstala na cestišču. V nesreči je udeleženih 12 ljudi, od katerih jih je več ukleščenih v avtomobilih.


     

    Na kraj nezgode je prva prispela ekipa NMP Ajdovščina, zato je zdravnik iz ekipe prevzel vlogo glavnega zdravnika, reševalka je prevzela vlogo glavnega triažerja, šofer pa vlogo koordinatorja prevozov. Vse to je v skladu z našim protokolom ravnanja ob množičnih nesrečah. Zaradi velikega števila poškodovanih, so bile aktivirane tudi sosednje enote NMP- in sicer PHE Nova Gorica, PHE Postojna in ekipa prvih posredovalcev Rdečega križa Ajdovščina. Delo ekip je potekalo strokovno in po smernicah. Težava je bila medsebojna komunikacija, saj radijske zveze niso delovale optimalno.

    Izkušnje in analize ob množičnih nesrečah so pokazale, da je dober odziv vseh služb ob tovrstnih dogodkih mogoč ob dobrem načrtovanju in pripravljenosti celotnega zdravstvenega sistema. Zato je res pomembno, da se prav vsi izobražujemo in stremimo k višji ravni pripravljenosti za primer reševanja v množični nesreči, saj nikoli ne vemo kje, kdaj in v kolikšnem obsegu nas lahko doleti.