OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja V Ajdovščini

  • 01.12.2016
  • Zdravstveni dom Ajdovščina, služba za zdravstveno vzgoje je v četrtek, 24.11.2016 popoldan organiziral javno prireditev »Dan zdravja«, ki se že s tradicionalno noto organizira vsako jesen v osnovni šoli Šturje.

    Tudi na letošnji prireditvi smo osrednji del posvetili individualnim meritvam osnovnih dejavnikov tveganja za srčno žilne bolezni: krvni tlak, krvni sladkor, holesterol, telesna masa. Meritve so izvajale diplomirane medicinske sestre iz zdravstvenega doma Ajdovščina.

    Dodatno so lahko vsi udeleženci opravili orientacijsko EKG preiskavo, ki jo vsako leto  omogoča in izvaja Društvo Za srce – podružnica Nova Gorica.

    Prvič smo v Ajdovščini izvedli testiranje telesne pripravljenosti ALPHA – FIT in SENIOR FIT BATERIJE. S tem preprostim testiranjem je diplomirana fizioterapevtka ugotavljala motorične sposobnosti, ravnotežje, koordinacijo, gibljivost spodnjega in zgornjega dela telesa, hitrost gibanja, mišično moč in vzdržljivost.

    Vsi udeleženci (120 oseb) so bili deležni individualnih svetovanj zdravnice, specialistke družinske medicine, fizioterapevtke in diplomirane medicinske sestre -  profesorice zdravstvene vzgoje.  Dobili so lahko informacijo o svojih rezultatih, prva priporočila za izboljšanje le-teh in možnost vpisa v nadaljevalne programe v Zdravstveno vzgojnem centru.

    Dogajanje smo popestrili s predstavitvijo Planinskega društva Ajdovščina in športnega društva Rekreativček. Svoje zdrave izdelke nam je s strokovnim svetovanjem predstavil Mlinotest, prehranska dopolnila za izboljšanje našega počutja pa firme Carso, Fidimed in Gordo.

    Najbolj vpadljiv v prostoru je bil zagotovo gigantski model človeškega črevesa, ki so ga za nas razstavili strokovni sodelavci organizacije SVIT in ob abstraktni predstavitvi tudi individualno svetovali udeležencem.

    Dogodek smo zaključili s predstavitvijo knjige »Na tesnobi«. Pridružila se nam je avtorica Damjana Bakarić, novinarka, ki v svoji knjigi opisuje svoj boj s tesnobo. Izpoved osebne izkušnje opisuje, kako se je zlomila, se soočila s svojo težavo in se slednjič lotila zdravljenja.
    Namen knjige in našega pogovora je bil predvsem razblinjanje stereotipa, da je tesnoba sramotna, da so ljudje, ki so tesnobni oziroma zaradi tesnobe potrebujejo strokovno pomoč nori, čudaki, psihični bolniki. Pogovor je med 70-imi poslušalci prešel v iskren, odkrit in nevsiljiv vstop v skupni svet osebnih strahov in stisk. Vsak zase je zagotovo našel sporočilo, potrditev, predvsem pa moč, da si poišče pomoč, če je to potrebno. Moč, da spregovori in si s tem odpre vrata v prijetnejši in varnejši vsakdan.