OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Igrajmo se za varnost 2016

  • 03.06.2016
  • Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina je 27. maja 2016 v Športnem parku Pale organiziral zdaj že tradicionalno prireditev  “ Igrajmo se za varnost “, na kateri vsako leto sodeluje tudi ekipa NMP ZD Ajdovščina. Namen celotne prireditve je, da skozi predstavitev dela različnih služb, ki delujejo na področju  zagotavljanja varnosti v lokalnem okolju, opozori otroke in mlade na pomembnost lastne varnosti v prometu, športu in prostem času. Letos je bil poseben poudarek na preventive pred ugrabitvijo otrok. Na prireditvi so poleg nas sodelovali tudi ekipa PP Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Gorska reševalna služba Tolmin in enota z reševalnimi psi, enote Policije, Društvo tabornikov Mladi rod in številni drugi.

    Delo naše ekipe, v kateri smo sodelovali reševalca Majda Gorjan in Aleš Ploj ter zdravnica Tamara Tovornik, je bilo predstavljeno skozi oskrbo poškodovancev udeleženih v simulirani prometni nesreči.

     Za naša reševalca se je delo pričelo že v jutranjih urah s predstavitvijo opreme in aparatur vozila NRV.  Okrog 10.20 ure pa smo iz Regijskega centra za obveščanje ( 112 ) prejeli obvestilo o prometni nesreči, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo, ki je trčilo v betonski zid. Torej smo  sedli v reševalno vozilo, si nadeli čelade, vključili sireno in lučke ter šli v “ akcijo “. Tokrat najbrž z veliko manj adrenalina, pa zato nič manj resno in odgovorno.  In seveda smo bili zanimivi malim nadobunežem, ki so s tribun zvedavo opazovali naše delo.

    Prikazali smo jim pristop k tovrstnim nesrečam: ugotavljanje števila poškodovanih, triažiranje v primeru večjega števila udeležencev, oskrbo težje poškodovane osebe v ukleščenem vozilu, ročno imobilizacijo vratne hrbtenice, namestitev KED-a, vlek iz razrezanega avtomobila in namestitev na zajemalna nosila, nastavitev i.v. kanala in še kaj. Predvsem pa je bilo poudarjeno sodelovanje, tako med člani ekipe, kot tudi z ekipo gasilcev, ekipo PP Rdečega križa in policistov.

    Moderatorka celotne prireditve, ki je dogajanje spremljala od bližje in opisovala naše “posege”, je ves čas poudarjala in skupaj z otroci ponavljala, da smo mi “112”! In če so ti malčki poleg vseh zanimivih vtisov osvojili še našo telefonsko številko, se lahko skupaj veselimo, da z osveščenostjo ne ostajamo le varni, ampak da hitreje in bolje pomagamo tistim, ki se nevarnostim žal niso zmogli izogniti. In to celo s pomočjo najmlajših. Koristno, zanimivo in na koncu seveda, s sladoledi za otroke, tudi veselo!