OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Zaključek 29. tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani

  • 21.06.2016
  • Zdravstveni dom Ajdovščina je letos zaključil že 29. Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani. Sodelovale so vse šole v občini Ajdovščina in Vipava. V prilagojenem tekmovanju so sodelovali tudi varovanci CIRIUS-a Vipava in varovanci VDC Ajdovščina in Vipava. Namen tekmovanja je izboljšanje ustne higiene in s tem posledično tudi zmanjšanje obolevnosti zob in obzobnih tkiv. Tekmovanje poteka pod okriljem slovenskega zobozdravniškega društva in strokovno podporo vodje otroškega in mladinskega zobozdravstva severno primorske regije. Diplomirana medicinska sestra zaposlena v zobozdravstveni vzgoji in preventivi enkrat mesečno nenapovedano oceni čistočo zob. Ob tem svetuje tudi o pravilni ustni higieni in zdravi prehrani.

    Ob zaključku tekmovanja tiste, ki so imeli ob vsaki nenapovedani kontroli vedno čiste zobe nagradimo, najboljši razredi pa prejmejo priznanje slovenskega  zobozdravniškega društva in posebne nagrade generalnega sponzorja. Ta je bil tudi letos GlaxoSmithCline, ki je najboljšim učencem podaril še posebna priznanja, zobne ščetke in zobne paste. Dva najboljša razreda,  5.razred OŠ Col in 3.razred OŠ Podkraj, smo letos odpeljali na izlet v Škocjanski zatok-naravni rezervat.  Skoraj tri četrtine površine tega naravnega rezervata obsega polslana laguna, ki je z gnezditvenimi otočki, morskimi močvirji in poloji dom številnih redkih živalskih in rastlinskih vrst. Med rastlinami so najbolj znane slanuše, na sol v zraku in tleh prilagojene rastline, ki v Sloveniji poleg Škocjanskega zatoka uspevajo le še v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah. V družbi ga. Bojane Lipej, ki nas je popeljala po rezervatu, nam je bilo zelo lepo in poučno.

     Zahvala vsem, ki ste kakor koli prispevali, da smo lahko z nagradami  še dodatno motivirali otroke. Predvsem pa zahvala vsem šolam, ki  podpirajo Tekmovanje za čiste zobe in ZD Ajdovščina, ki je omogočil organizacijo in izvedbo zaključnega izleta.