OBVESTILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE

Spoštovane pacientke in pacienti,

zaradi izboljšanja epidemiološke situacije v ZD Ajdovščina sproščamo ukrepe glede nošenja zaščitnih mask.

Nošenje maske je še vedno obvezno za vse obiskovalce, ki imajo zanke prehladnih obolenj.

Nošenje maske je še vedno priporočljivo v prostorih, kjer ni možno zagotavljati ustreznega prezračevanja in medsebojne razdalje.

Še posebej to velja za bolj ogrožene, kot so starejši, osebe s pridruženimi obolenji in imunsko oslabeli.

Teden zdravja v Ajdovščini

 • 17.11.2017
 • Za občanke in občane občine Ajdovščina smo v sredo, 8. 11. 2017 organizirali prireditev, s katero želimo omogočiti obiskovalcem preverjanje kazalnikov zdravja in individualne posvete s strokovnjaki.

  Obiskalo nas je 70 oseb, 56 žensk in 14  moških.

  Udeleženci so si lahko izmerili osnovne dejavnike tveganja: krvni tlak, krvni sladkor, holesterol, preverili sestavo telesne mase.  Ugotovili smo, da je imelo 30% udeležencev povišane vrednosti krvnega tlaka, le ena oseba je imela povišano vrednost krvnega sladkorja, 23% pa povišane vrednosti holesterola. Pri analizi telesne mase smo ugotovili stopnjo debelosti z indeksom telesne mase(ITM) nad 30 pri 33% obiskovalcev, prekomerno telesno težo (ITM od 25 do 30) pri 18%, zdravo telesno težo je imelo 45% vseh obiskovalcev. Obiskovalci so se glede svojih rezultatov lahko posvetovali z diplomiranimi medicinskimi sestrami in zdravnikom.

  Gibalni del prireditve smo otvorili z vadbo društva Šola zdravja, ki združuje s svojo telovadbo skupino članov vsako jutro od ponedeljka do sobote ob 7.30 pred vhodom Doma krajanov.

  Po telovadbi so udeleženci lahko preverili svojo telesno pripravljenost. Kar 50% testirancev je imelo zelo dobro oceno pri preverjanju motoričnih sposobnosti, mišične jakosti in moči ter gibljivosti. Po testiranju je vsak udeleženec dobil interpretacijo rezultatov in strokovna navodila ter priporočila diplomirane fizioterapevtke.

  Medicinska sestra iz Društva za srce je obiskovalcem opravila EKG. Večina je imela dobre rezultate.

  Na prireditvi smo gostili predstavnike programov Svit, Dora in Zora, podjetje Krepko d.o.o nas je pogostilo s degustacijskimi vzorci bio kefirja in fitnes sira.