OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Dan zdravja v Vipavi

  • 21.06.2018
  • Dan zdravja v Vipavi

    Za otroke iz vrtcev in osnovnih šol iz občine Vipava smo v četrtek, 7. junija 2018 v dopoldanskih urah pripravili program z različnimi vsebinami. Otroci so si ogledali reševalno vozilo ter se seznanili s temeljnimi postopki

    Oživljanja. Delavnico »Pomislite na usta, pomislite na zdravje« je za otroke izvedla Damjana Marc iz Zobozdravstvene preventive. Predstavnica podjetja Ecolab je otrokom prikazala pravilno umivanje rok. Nato so si otroci na roke nanesli poseben gel, roke postavili v »Kuku škatlo«, ki je na podlagi fosforescentnega agenta prikazala kvaliteto umitih rok. Kineziolog Anžej Praček je za otroke in učence izvedel telesno vadbo.

    Fizioterapevtka Ana Hančič pa jim je prikazala pravilno nošenje šolske torbe. Špela Koron je s pomočjo modela zdravih in ne-zdravih pljuč prikazala škodljive posledice kajenja. Psihologinja Lucija Pavše in dietetik Maja Pavletič sta otroke in učence pospremili do stojnic. Alenka je skrbela, da je vse potekalo brezhibno. Predstavnica Društva Tačke pomagačke je otrokom in učencem predstavila terapevtskega psa Billya ter njegovo vlogo v terapevtskem procesu.

    Za občanke in občane občine Vipava smo v popoldanskih urah organizirali prireditev, s katero smo želeli obiskovalcem omogočiti preverjanje kazalnikov zdravja in individualne posvete. Obiskalo nas je 71 oseb, 52 žensk in 19 moških. Udeleženci so si lahko izmerili osnovne dejavnike tveganja: krvni tlak, krvni sladkor, holesterol, preverili sestavo telesne mase, gostoto kostne mase ter stopnjo telesne pripravljenosti. Meritve holesterola in krvnega tlaka sta merili diplomirani  referenčni medicinski sestri Nevenka Bizjak in Karin Krečič Štrancar meritve krvnega sladkorja pa sestri iz dispanzerja za diabetike Patricija Stopar in Ivanka Vrtovec.

    Ugotovili smo, da je imelo 31% udeležencev povišane vrednosti krvnega tlaka, 7% udeležencev je imelo povišano vrednost krvnega sladkorja, kar 58% udeležencev pa je imelo povišane vrednosti holesterola. Pri analizi telesne mase smo ugotovili stopnjo debelosti z indeksom telesne mase (ITM) nad 25 pri 49% obiskovalcev. Mišična jakost in moč je bila pri večini obravnavanih udeležencih povprečna oziroma nadpovprečna. Gibljivost je bila pri večini udeležencev izražena v povprečju oziroma pod povprečjem splošne populacije. Ravnotežje je bilo pri večini udeležencev izraženo bodisi nad povprečjem bodisi pod povprečjem splošne populacije. Iz pridobljenih meritev lahko sklepamo, da bi bilo pri testiranem vzorcu potrebno uvesti načrten program vaj za razvoj gibljivosti ramenskega obroča in spodnjih okončin ter vaj za razvoj ravnotežja.

    Iz Društva za srce in ožilje so obiskovalcem snemali EKG. Večina je imela dobre rezultate, trije udeleženci pa so bili napoteni na pregled k svojemu osebnemu zdravniku. Obiskovalci so se glede rezultatov meritev posvetovali z diplomiranimi medicinskimi sestrami, fizioterapevti, kineziologom, dietetičarko in psihologinjo in zdravnico Petro Beravs.

    Za udeležence je reševalec Franci Antlej iz Nujne medicinske pomoči ZD Ajdovščina pripravil obnovitev znanj iz temeljnih postopkov oživljanja ter prikaz uporabe AED-ja.

    Na prireditvi smo gostili predstavnike programov Dora in Zora, Društvo za osteoporozo Primorske regije, Društvo sladkornih bolnikov Ajdovščina- Vipava, Društvo psoriatikov Slovenije podružnica Primorska in Društvo animatorjev Norma 7. V Veliko pomoč sta nam bila tudi študenta Fakultete za vede o zdravju iz Izole Maja in Mischel

    Na Dnevu zdravja v Vipavi se je prvič v celotni sestavi predstavil Center za krepitev zdravja. Tekom cele prireditve je vsak sodelujoči postavil svoj kamenček v mozaik zdravja, ki smo ga sestavili skupaj v obliki KapljA zdravja .