OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

EU PROJEKT – MOJ PROJEKT 2019

  • 30.05.2019
  • V Sloveniji je v mesecu maju že peto leto zapored potekal projekt EU PROJEKT – MOJ PROJEKT. V več kot 50 krajih po Sloveniji so se odvijale pestre in zanimive dejavnosti iz najrazličnejših področij. Letos je bil v ta projekt vključen tudi Center za krepitev zdravja iz Zdravstvenega doma Ajdovščina z različnimi dejavnostmi za opolnomočenje in krepitev zdravja za vse.

    Center za krepitev zdravja je v tednu od 11. do 18. maja po različnih lokacijah po Ajdovščini organiziral brezplačne dejavnosti. Ker je ta teden namenjen tudi obeležitvi svetovnega dneva hipertenzije, smo teden številnih aktivnosti pričeli z delavnico o zvišanem krvnem tlaku, ki jo je vodila Veronika Rupnik, dr. med., specialist družinske medicine. Spoznanje, da lahko z zdravim življenjskih slogom in gibalnimi aktivnostmi preprečujemo povišan krvni tlak, je marsikaterega udeleženca delavnice navdalo z optimizmom. Teorijo smo v prakso prenesli s praktično delavnico, na kateri je Alenka Černe, inštruktor nordijske hoje, nordijsko hojo približala vsem nam in nam omogočila, da se v njej tudi preizkusimo. Ostali so se preizkusili na testu hoje na 2km ter s tem preverili svojo aerobno zmogljivost. Ker v poplavi vsakdanjih obremenitev stežka najdemo čas tudi zase, je bilo na predavanju Aneje Kodrič, mag. psihologije, veliko povedanega tudi o pomenu poslušanja lastnega telesa, prepoznavanja preobremenjenosti in učinkovitega soočanja s stresom. Ker je za naše duševno blagostanje pomembno ohranjanje vitalnosti, smo z Anžejem Pračkom, dipl. kineziologom spoznali osnovne vaje za ohranitev vitalnosti in kakšen pomen ima vsakodnevna vadba pri preprečevanju padcev v starejšem obdobju.

    Osrednji dogodek tedna je bila PARADA UČENJA, ki jo je organizirala Ljudska univerza Ajdovščina. Ekipa Centra za krepitev zdravja se je na dogodku predstavila z izvajanjem meritev in svetovanjem glede telesne pripravljenosti za odrasle, predstavljen je bil model debelega črevesa v okviru programa SVIT in stojnica s predstavitvijo programov integriranega Centra za krepitev zdravja Ajdovščina (priprava na porod in starševstvo, zobozdravstvena preventiva za otroke in mladostnike, programi krepitve zdravja za vse), patronažna služba pa je izvajala meritve.

    Teden raznovrstnih dejavnosti smo zaokrožili z aktivnostmi namenjenimi družinam, saj se v tem tednu obeležuje tudi mednarodni dan družine.  Na predavanju smo starše opozorili na pomen skupnega preživljanja prostega časa v krogu najbližjih, na delavnici interaktivne igre za družine pa smo znotraj programa družinske obravnave za zdrav življenjski slog spodbujali sodelovanje in skupno spreminjanje prehranskih in gibalnih navad cele družine. Družine, ki so se udeležile delavnice so se preizkusile v štafeti, kvizu in sodelovalni igri, pri vseh pa je štelo sodelovanje in aktivna vključenost cele družine. Družine so se na delavnici povezale in okrepile tiste vezi, za katere nam marsikdaj primanjkuje časa. Prav tako, se je s projektom Eu projekt, moj projekt medsebojno povezala tudi ekipa Centra za krepitev zdravja Ajdovščina, ki brez skupnega sodelovanja ne bi ustvarila tako pestrega, zanimivega in uspešnega tedna.

    Hvala vsem, ki ste skupaj z nami obeležili ta pomemben teden.

    Slika udeležencev na delavnici EU projekt - Moj Projekt 2019

     Slika predstavitve delavnic, v levem in desnem kotu dve mizi za katerima sedijo izvajalci delavnic, v odzadju napihnjeno črevo programa Svit Slika 16 udeležencev in izvajalcev delavnice

    Slika udeležencev med izvajanjem vaj na stadionu  Slika udeležencev med izvajanjem vaj na stadionu