OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU (KME)

 • 07.05.2024
 •  

  Cepljenje priporočamo vsem, ki se veliko zadržujete v gozdu in naravi nasploh. Primerno je tudi za otroke od 1. leta starosti dalje. Pred cepljenjem je potreben pregled pri osebnem zdravniku. 

  Cepite se lahko v ambulanti osebnega zdravnika, otroci pa pri otroškem in šolskem dispanzerju.

  Cena cepiva z aplikacijo za odrasle znaša 22 EUR.   

  Cena cepiva (FSME) z aplikacijo za otroke znaša 28 EUR.

  Cena cepiva (ENCEPUR) z aplikacijo za otroke znaša 22 EUR.         

  Odrasli, stari 49 let (rojeni 1971), se proti klopnemu meningoencefalitisu lahko cepijo pri izbranem zdravniku v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). Cepljenje  v breme OZZ pripada tudi otrokom, starim tri leta (rojeni 2017) pri izbranem pediatru.

  Delno se lahko zaščitite s samozaščito.

  Možnosti zaščite:

  Zaščita z obleko

  Ob odhodu v naravo uporabljajmo svetla oblačila iz gladkega materiala, ki klopom preprečujejo, da bi se oprijeli. Tudi oblačila popršimo z repelentom, najbolje po robovih hlač, vrhu nogavic in ostalih mestih, kamor se klopi radi prijemljejo.

  Repelenti

  Eden izmed načinov odganjanja klopov je uporaba zaščitnih kemičnih sredstev – repelentov, ki odganjajo mrčes. Med repelente sodijo nekatera eterična olja (olje citronele, sivkino in klinčkovo olje), piretrini (žuželkam škodljive snovi rastlinskega izvora) in dimetilftalat ter dietiltoulamid (DEET), snovi, ki ju najdemo v lekarniških pripravkih. Repelenti so na tržišču na voljo v obliki mazil, sprejev, gelov, losjonov itd. Z njimi se namažemo po razkriti koži in/ali jih popršimo po oblačilih. Na voljo so tudi elektronski odganjalci, ki si jih pripnemo na obleko in oddajajo visoke zvočne frekvence, kar odganja klope. Repelente moramo nanašati v skladu z navodili proizvajalca. Nikakor jih ne smemo zanesti na sluznice (oči, usta, nos) niti na ranice ali na poškodovano kožo, z uporabo pa moramo paziti tudi pri majhnih otrocih. Učinek repelentov traja samo nekaj ur, sploh v vetrovnem ali vlažnem vremenu, zato jih moramo vsakih nekaj ur ponovno nanašati. Če se močno potimo ali zadržujemo v vodi, moramo kožo večkrat osušiti in ponovno namazati. Repelent vedno nanašamo čez zaščitne kreme proti soncu.

  Strokovnjaki opozarjajo, da repelenti niso 100 % učinkoviti, saj nekateri ljudje dobijo klopa kljub uporabi repelentov, delovanje repelentov je časovno omejeno.

  Najbolje je, če se zaščitimo z obleko in repelenti, po vrnitvi domov pa se temeljito pregledamo, odstranimo morebitne prisesane klope, se stuširamo, si umijemo lase ter oblačila operemo.