OPOZORILO O UPORABI ZAŠČITNE MASKE !

Spoštovani,

v primeru, da imate znake prehladnega obolenja, je obvezno nošenje zaščitne maske.

 

Koronavirus

  • 25.02.2020
  • V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (povišana telesna temperatura, kašelj, slabo počutje in ste bili v zadnjih 14 dneh na ogroženih območjih ) in potrebujete zdravstveni nasvet se po telefonu obrnite na ambulanto izbranega zdravnika.

    Ob sumu na okužbo s koronavirusom ostanite doma in pokličite na 051 656 831 (ZD Ajdovščina).

    Če se kljub priporočilom brez predhodnega posveta s svojim izbranim osebnim zdravnikom vseeno zglasite v Urgentnem centru, vas vljudno prosimo, da v Urgentni center NE vstopate, temveč pozvonite na zvonec na zidu desno od vrat glavnega vhoda v Urgentni center oziroma pokličete na telefonsko številko 05 330 1117 ter osebje Urgentnega centra obvestite o svojem stanju. 

    Konec januarja 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) novi Koronavirus (COVID-19) razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju. Ocenjuje se, da je inkubacijska doba virusa dva do štirinajst dni po kontaktu oziroma okužbi. V začetku bolezni so bolezenski znaki podobni tistim pri gripi in pljučnici. Pri večini je potek bolezni, ki prizadene dihala, blag. V 20% se lahko pojavijo komplikacije bolezni, ki so za nekatere bolnike lahko usodne.

    V sosednji italijanski provinci Furlaniji-Julijski krajini so razglasili izredne razmere, ki bodo veljale do 31.7.2020. Za to so se odločili zaradi naraščanja števila potrjenih okužb in prvih smrtnih primerov zaradi COVID-19 v sosednjih provincah.

    Zaradi neposredne bližine in mešanja prebivalstva obstaja možnost prenosa okužbe tudi na prebivalstvo Vipavske doline. Svetujemo odpoved potovanja na okužena območja. V primeru gibanja na teh območjih se izogibajte zaprtih prostorov oz. prostorov na katerih se zadržuje večje število ljudi.

    Med nami še vedno krožijo virusi gripe in drugi respiratorni virusi, zato vsak izcedek iz nosu, kašljanje in kihanje ni okužba z COVID-19. Potrebno je redno izvajanje higiene rok, higiene kašljanja in kihanja, zračenje zaprtih prostorov in izogibanje obiska javnih prireditev.

    Higiena kašlja

     

    Umivanje rok

     

    INFORMACIJE O KORONAVIRUSU NAJDETE NA SPLETNI STRANI:
    www.nijz.si